Închisoarea Sighet

Închisoarea Sighet

Închisoarea Sighet a fost o închisoare din orașul Sighetu Marmațieijudețul Maramureș, una dintre cele mai notorii închisori politice din România. Imediat după instaurarea regimului comunist în România au fost încarcerate la Sighet elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autoritățile comuniste.

Închisoarea a fost dezafectată și transformată în muzeu. În prezent ea adăpostește muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, fiind declarată monument istoric, cu codul cod LMI MM-II-m-A-04675.

Istoric

Închisoarea din Sighetu Marmației (numită și „Închisoarea Sighet”) a fost construită în 1897, când Transilvania încă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

După 1945, românii deportați sau prizonieri de război în Uniunea Sovietică, la repatriere, treceau prin Sighet. În 1948, după ce regimul comunist s-a consolidat, Sighetul a devenit o închisoare pentru oponenții regimului. La început aici au fost încarcerați elevi, studenți și țărani din Maramureș, unii din care încă mai locuiesc în Sighet.

În noaptea de 5/6 mai 1950, peste o sută de foști demnitari din întreaga țară au fost aduși la penitenciarul din Sighet. Printre aceștia se găseau miniștri, politicieni, academicieni, economiști, ofițeri, istorici și jurnaliști. Unii dintre ei au fost condamnați la pedepse grele iar alții au fost închiși fără nici un fel de proces (pedeapsă „adminstrativă”). Majoritatea dintre ei aveau peste 60 de ani. Multe figuri importante ale României interbelice au murit aici în arest, inclusiv liderulPartidului Național ȚărănescIuliu Maniu.

În închisoarea de la Sighet, care avea un regim special nu numai pentru cei vii, dar și pentru cei morți, în intervalul 1950-1955 nu s-au întocmit acte de deces, iar familiile celor morți nu au fost înștiințate. Actele de moarte ale celor decedați la Sighet au fost întocmite, cu trei excepții, abia în anul 1957.

Personalități închise la Sighet

Aurel Baciu decan al barourilor de avocați din Tg. Mureș și Timișoara, subsecretar de Stat în Ministerul Justiției în guvernul Octavian Goga, decedat în 1953

Program de vizitare

  • Luni-duminică 9.30-18.30 (15 aprilie –15 octombrie)
  • Marţi-duminică 9.30-16.30 (16 octombrie-14 aprilie), luni închis
  • Ultimul vizitator – cu 30 de minute înainte de închidere

Bilete

  • Elevi, studenţi, pensionari: 3 Lei
  • Adulţi: 6 Lei
  • Taxă de fotografiere: 5 Lei
  • Taxă de filmare: 15 Lei
  • Gratuit:
    • Foştii deţinuţi politici
    • Persoane cu handicap
    • Ziarişti

Informaţii de contact

  • Muzeul de la Sighet
    Str. Corneliu Coposu, Nr. 4
    Sighet, Jud. Maramureş
    România
  • Tel./Fax:  0040 262 319424 , Tel.:  0040 262 316848

http://www.memorialsighet.ro/

Stimaţi vizitatori,

Vă anunțăm că pe strada perpendiculară pe str. Corneliu Coposu, str. Gheorghe Șincai, chiar în spatele muzeului există o parcare gratuită pentru vizitatorii Memorialului Sighet.

Vă rugăm să fiți atenți la indicatoare.

You may also like...

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe co-finanţate de Uniunea Europeană vă invităm să viziţaţi www.fonduri-ue.ro
Translate »