OBICEIURI ȘI TRADIȚII LA SEINI
Tradiţiile ocupă un loc foarte important în sufletul şi în viaţa acestui ţinut maramureşean, motiv pentru care aici se trăieşte intens fiecare sărbătoare fie ea laică sau religioasă. Aşadar, oamenii din Seini au ştiut să nu înstrăineze obiceiurile, nerenunţând total la tradiţiile şi obiceiurile maramureşene.
Zilele oraşului Seini reprezintă un festival de tradiţie din oraş, ce durează două zile, în care locuitorii se bucură de multiple manifestări culturale, celebrarea „Nunților de Aur”, spectacole folclorice, competiţii sportive şi concerte în aer liber, pentru a sărbători apartenenţa lor la oraşul Seini.
Cele mai bine păstrate tradiţii din oraşul Seini sunt cele legate de sărbătorile pascale și cele de iarnă, sărbătorile de iarnă reprezentând pentru locuitorii din Maramureş unele dintre cele mai importante evenimente ale anului.
Acestora se adaugă altele noi, legate de diverse pasiuni sau evenimente importante din viața orașului și a comunității.
La Săbișa se sărbătorește bucuria produselor agricole recoltate toamna, prin „Balul Coșercilor”. Participarea este numeroasă, fiind reprezentate localitățile: Seini, Săbișa și Viile Apei, la care se adaugă numeroși invitați din Baia Mare și localitățile din împrejurimi.
La Viile-Apei se sărbătoresc fiii satului, printr-o reușită întâlnire a generațiilor, la care de asemenea sunt prezenți foarte mulți invitați din zonă, Baia Mare și din țară.
În ferma agrozootehnică administrată de familia dr. Vasile Cărăbăț din Viile Apei, se organizează „Ziua Porumbului” sau „Ziua Grâului”. Participă fermieri din județele Maramureș, Satu Mare, specialiști de renume din domeniul agricol, firme naționale și internaționale consacrate de producători de semințe.
De mai bine de zece ani, în diferite zone pitorești ale orașului, oferite de cele șapte coline împădurite și frumoasele văi, mulți pasionați ai sportului „Off-Road” din zonă, țară și străinătate participă la „Cupa 4×4 Off-Road Seini”, un sport al curajului, îndemânării și al motoarelor puternice în caroserii adaptate special pentru terenuri accidentate.
În ultimii ani, Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde”, singurul de profil din județul Maramureș, se înscrie pe lista manifestărilor reprezentative ale localității Seini, cu tendința de a avea caracter tradițional, cu „Seminarul de pomicultură”, la care participă pasionați și specialiști în domeniu din localitate și cele două județe învecinate, Maramureș și Satu Mare. Evenimentul este structurat pe două domenii: teoretic informațional și practic, aplicat în fermele didactice ale liceului.
Un alt eveniment important din activitatea liceului și viața localității, sunt „Zilele Liceului Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde”. Participarea la sărbătoarea școlii seinene este națională. În cele două zile, orașul Seini este gazda unor multiple activități aniversare, întâlniri cu specialiști, generații de absolvenți, cadre didactice, foști manageri. La eveniment participă înalte personalități politice, administrative, social-culturale, învățământ și sănătate. Atracția cea mai mare o reprezintă expoziția de produse agrozootehnice și animale, utilaje agricole, expo flora a fermierilor, cultivatorilor și pasionaților din zonă.
Sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului și „Ziua Olimpică” sunt manifestări tradiționale, în care orașul își sărbătorește copiii, sportul și performanța, olimpismul. Ziua de 1 Iunie la Seini este puntea de legătura cea mai frumoasă între sport, cultură și educație, pe fondul zâmbetului adus pe buzele și în sufletul copiilor.
Orașul Seini își omagiază anual eroii. Cu ocazia sărbătorii Ispasului, personajul mitic care după legendă a asistat la Înălțarea Domnului, totodată Ziua Eroilor, administrația localității, unitățile culturale, de învățământ și bisericești organizează un Te Deum, depuneri de coroane, Intonările Imnului României și Imnul Eroilor, pomenirea eroilor seineni căzuți în cele două conflagrații mondiale, la Monumentul din centrul orașului, ce poartă o placă cu numele lor.
În anul 1988, la inițiativa unor credincioși angajați la cariera de piatră din Seini, pe vârful colinei străzii Dealul Soarelui, în zona Carierei, vizibilă la zeci de kilometri, s-a înălțat o Cruce. Ea este realizată pe o structură metalică, înaltă de 20 de metri, placată cu tablă vopsită și iluminată nocturn, cu postament din andezit bazaltoid de Seini de circa 1,50 m. Constituie un reper geografic și spiritual, care veghează la liniștea și pacea locuitorilor zonei. În data de 14 septembrie, cu ocazia sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt, Parohia ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Seini I, în parteneriat cu Orașul Seini organizează un pelerinaj la Cruce, unde se oficiază Sfânta Liturghie. În Anul Centenarului Marii Uniri, 2018, pe Cruce s-a înălțat un catarg de aproape 10 m. pe care este arborat Steagul Tricolor.
În data de 15 Ianuarie, de Ziua Națională a Culturii, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, sărbătorită anual la Seini, este organizată și o drumeție pe Dealul Comja, (Comșa) de 650 m. De aici izvorăște pârâul Seinel, care străbate localitatea Seini și se unește cu râul Somes, în dreptul localității Apa, din județul Satu Mare. Pe acest vârf, din anul 1939, din inițiativa gen. Georgescu P. Ion și a ostașilor de artilerie din Divizia 20 Infanterie, mobilizată pentru apărarea Porţii Someşului în faţa primejdiei fasciste, există un monument viu, alcătuit din specii rășinoase de silvestru și molid, (pini). Locul, pitoresc și strategic deopotrivă putea asigura supravegherea întregului defileul someșean. Dealul Comja a devenit și loc de instrucție și punct strategic. Din 1939 și până azi, pădurea Eminescu a rămas pe Dealul Comja, chiar dacă a fost distrusă de câteva ori prin incendiere intenționată, ea a fost replantată de cei care au înțeles semnificația monumentului de pe Comja.
Din anul 2003, la inițiativa câtorva membri ai Clubul de Speologie „Montana” din Baia Mare, a apărut ideea ca în fiecare an, la 15 ianuarie, să se organizeze o drumeție în zona orașului Seini, pe vârful Dealului Comja, (Comșa). De-atunci, în fiecare an, la 15 ianuarie, un grup de speologi, montaniarzi, membri ai unor cluburi de turism, cărora li se alătură zeci de iubitori ai drumețiilor în natură, maramureșeni și sătmăreni fac deplasarea la Comja.
OBICEIUL „CIOCOTA DE LA GURA BOCIULUI”
La Seini, de sărbătoarea Sfintelor Paști se păstrează o datină, o veche tradiție care are loc în duminica sărbătorii, după degustarea bucatelor tradiționale ale Praznicului, sfințite în coșarca de nuiele, acoperită cu ștergar, din care nu lipsesc ouă roșii, șuncă, miel umplut, dar și alte rețete delicioase de umpluturi, cârnați pască, cozonac, vin, sare ș.a. Jocul în sine, constă într-un concurs de spart ouă roșii, care la început era exclusiv cu participare masculină, tineri și bărbați, cu timpul fiind acceptați și copii și fete. La eveniment, de-a lungul anilor, pe lângă seineni, veneau amatori în număr mare şi de peste Someş, chiar și de la Lipău, dar și din Ilba, Cicârlău, Handal, Racșa, Orașu Nou ș.a.
Strada Boci este un drum care urcă de la o bifurcaţie, paralel cu E 58, spre Baia Mare. Locuitorii străzii, „Bocenii” sunt foarte uniţi şi gazde mândre ale obiceiului care se apropie probabil de centenar. Sâmbăta fac curățenie în ogradă, trotuar și șanțuri, văruiesc șoseaua marcând limita benzilor de circulaţie, bordura de la margine, ba mai mult, câteodată au inscripţionat o limitare de viteză de 30 km. Ici colo câte o săgeată zveltă şi dreaptă după bidineaua fiecăruia indica celor interesaţi direcţia spre vărful dealului, la fosta replică din lemn de 6 m. a Coloanei lui Brâncuşi. În marea majoritate a caselor, coptăturile sunt gata, femeile mai vopsesc ouăle și se ocupă de ultimele detalii.
În jurul orei 10, se ciocnesc primele ouă roși, cu acelaşi ritual de rostire a Învierii lui Isus, aplecarea capului atât al învingătorului cât şi al celui cu oul spart oferit primului şi strângerea mâinilor. „Legea” neschimbată obligă competitorii să utilizeze numai ouă produse de păsări de curte, inclusiv cele de bibilică, aflate ca și arsenal secret în buzunarul fiecăruia. Ouăle se ciocnesc fie printr-o mişcare fermă, fie prin tatonare, cu mişcări fine, căutând partea slabă a vârfului de ou. Cei mai vechi participanți își aduc aminte că la acest concurs, mulți veneau cu ștrafurile pline de ouă, de regulă vopsite în coji de ceapă roșie, care dau un pigment natural şi nu deteriorează coaja oului. Captura era firește pe măsură. Jocul, o bucurie de a fi împreună, se încheie aproape de ora 14, când se merge la Vecernie.
Dintre veteranii jocului seinean, mulți doar pomeniți din păcate, se numără Ştefan Crăciun cel care a participat peste 60 de ani şi care cinci ani consecutiv a venit cu ştraful plin de ouă roşii, Gheorghe Rusz, (circa 35 de ani de „Ciocotă”), Mircea Hebe, Gabriel Sturz, Ghiță Ruștiuc, Vasile Bud, Vasile Comșa, Mircea Lazu, Dumitru Uifalusi, Daniel Rus, Marin Jula, familia Firisar, fam Mădăian, fam. Dorel Bogdan ș.a. În ultima perioadă, pe strada Boci a rămas bucuria seinenilor de a se întâlni în ziua de Paști, de-a da „ciocota”, la care participă mulți copii și tineri, invitați de-ai seinenilor din alte meleaguri, chiar și oaspeți din alte țări, ceea ce înseamnă că acest obicei se va transmite mai departe. Dintre noile generații nu lipsesc Bâce Ioan, Marius Morariu, Debreczeni Francisc, Ioan Morar, Tomel Pop, fam. Popa, ș.a.
CONCERTUL DE PRICESNE ȘI CÂNTĂRI RELIGIOASE
Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri şi tradiţii religioase, printre care şi cea a salutului cunoscut chiar şi de cei mici – „Hristos a înviat!” și răspunsul dat: „Adevărat a înviat!”, timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.
În preajma sărbătorii bucuriei, pe scena casei de cultură, în fața unui numeros public, grupurile vocale, instrumentale, coruri ale bisericilor din localitățile Seini, Săbișa și Viile Apei prezintă valoroase concerte de pricesne și muzică religioasă. Aceste reuniuni corale sunt însoțite de preoții parohi, cantori, cei mai mulți făcând și parte din ele.
În fiecare an, împart bucuria Învierii Domnului, frumusețea și profunzimea pricesnei, a muzicii bisericești reprezentanții aparținând de: Biserica Ortodoxă Seini I și II, Săbișa, Viile Apei, Biserica greco-catolică, Biserica romano-catolică, Biserica Reformată din Viile Apei, Biserica creștină baptistă „Golgota”, Biserica penticostală „Emanuel”, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. La eveniment, de-a lungul anilor, a susținut recitaluri solista Rafila Bărbos. Celor prezenți li se oferă „pancove”, iar celor de pe scenă diplome, flori, plachete și sarmale de post.
CONCERTUL TRADIȚIONAL DE COLINDE
Crăciunul, este una dintre cele mai importante sărbători creştine celebrate în fiecare an la 25 decembrie, potrivit calendarului Gregorian. Este una dintre cele 12 praznice împărăteşti consemnate de biserica creştină de rit bizantin. Semnificaţia religioasă a Crăciunului este Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ pentru a ajuta oamenii să devină mai buni şi mai toleranţi.
În aceste zile ale înălţătoarei sărbători, creştinii devin mai buni şi mai împliniţi spiritual. Este considerată cea mai frumoasă sărbătoare de peste an, aşteptat deopotrivă de cei mici şi de cei mari cu evlavie, emoţie şi profundă pietate de creştinii din toată lumea. Multe şi de neuitat sunt obiceiurile artistice şi culinare prilejuite de celebrarea Crăciunului. Astfel, fiecare copil sau om trecut prin viaţă îşi aminteşte cu plăcere de sărbătorirea Crăciunului şi de momentele unice, absolut speciale trăite cu această ocazie în biserică, în jurul bradului sau a mesei festive împreună cu cei dragi. Pe lângă aşteptarea şi sosirea lui Moş Crăciun, o altă bucurie este împodobirea bradului, pom venerat cu cetina lui verde, care aduce în casele creştinilor simbolul purităţii şi al perenităţii. Feeria serii din Ajunul Crăciunului este completată de colindele care vestesc Naşterea Domnului. Orașul este împodobit cu milioane de luminițe colorate.
În preajma sărbătorii bucuriei, pe scena casei de cultură, în fața unui numeros public, grupurile vocale, instrumentale, coruri ale bisericilor din localitățile Seini, Săbișa și Viile Apei prezintă valoroase concerte de colinde. Aceste reuniuni corale sunt însoțite de preoții parohi, cantori, feți, epitropi, membri ai consiliilor parohiale, cei mai mulți făcând parte din ele. Preoții parohi au intervenții în spectacol și urează totodată sărbători fericite.
În fiecare an, împart bucuria Nașterii Domnului, frumusețea și profunzimea colindei, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Seini I și II, Săbișa, Viile Apei, Biserica greco-catolică, Biserica romano-catolică, Biserica Reformată din Viile Apei, Biserica creștină baptistă „Golgota”, Biserica penticostală „Emanuel”, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, elevi ai Școlii nr. 1. Celor prezenți li se oferă „pancove”, iar interpreților diplome, flori, plachete și sarmale de post.
BALUL COȘERCILOR DE LA SĂBIȘA
Bucuria respectului și a promovării tradițiilor, a obiceiurilor noastre populare se manifestă anual la Căminul Cultural din Săbișa, la „Balul Coșercilor”. Organizat din anul 2012, evenimentul oferă comunității un nou prilej de a fi împreună, de a se întâlni cu portul tradițional românesc, cu veselia, muzica populară, jocul și voia bună. Seinenii, săbișenii și hedenii sărbătoresc împreună bucuria recoltelor agricole, pomicole, a strugurilor, nucilor, dovlecilor, verzei, ș.a., faptele bune și sosirea Toamnei. Îmbrăcați în costume tradiționale de Oaș și Maramureș, participanții pun pe mese coșercile acoperite cu ștergare, multe cusute de peste 50 de ani. Ele sunt pline cu fructele toamnei, dar și cu produse gastronomice specifice zonei: aperitive gustoase, sarmale, pancove (fancuri), ciurigăi, prăjituri de casă, tocănițe din legume culese din grădină și carne ș.a. O atracție a balului este tortul preparat la tradiționala fabrică seineană S.C. Homi Invest Srl, în fiecare an personalizat. Sunt invitați soliști cunoscuți de muzică populară și de petrecere din zonă, care contribuie la crearea unei atmosfere plăcute și vesele. Un fapt care sporește mândria organizatorilor, dar și a săbișenilor este participarea unui număr mare de invitați, care sporește anual, atrași de bunul renume al balului, de ospitalitatea gazdelor și frumusețea manifestării. În cocheta sală modernizată a căminului, împodobită cu peretare, ștergare, năframe și ii tradiționale, cei prezenți au parte de o atmosferă plăcută, multă voie bună, jocuri populare și cântece de veselie.
ÎNTÂLNIRE ÎNTRE GENERAȚII
„FIII SATULUI VIILE APEI”
Parohia ortodoxă a satul Viile Apei și filia Racșa Vii, în parteneriat cu Orașul Seini, casa de cultură și CNIPT Seini au ales ca dată de desfășurare a întâlnirii fiilor satului, manifestare devenită tradițională deja, ultima duminică din luna august. Este o manifestare de suflet și emoția întoarcerii la obârșii, bucuria revederii și depănarea amintirilor. Oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Ortodoxă din Viile Apei deschide seria manifestărilor, fiind prezenți înalți reprezentanți ai Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, preoți parohi din împrejurimi, precum și preoți băștinași, de la alte parohii din țară. La Sala Multifuncțională „Ilie Lazu” din localitate are loc întâlnirea dintre generații. Aici este deschisă o expoziție permanentă de fotografii reprezentând diverse momente din istoria parohiei și a satului. Sunt pomenite personalitățile satului, învățământul hedean, preoții și dascălii de odinioară, epitropi, membrii Consiliului parohial, sunt prezentate realizările actuale, oameni și fapte care contribuie la dezvoltarea localităților. Nu sunt uitați nici „înțelepții”satului – bătrânii, care se bucură de mult respect, considerație și recunoștință. Socăcițele satului prepară mâncăruri alese, „ceaune”, cozonaci cu nucă, mac și rahat, se gustă din vinul și pălinca produse de viticultorii și pălincarii zonei. Cu această ocazie sunt prezentate spectacole folclorice susținute de artiști locali, invitați de marcă, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” ș.a.
„CUPA 4X4 OFF-ROAD SEINI”
Orașul nostru găzduiește la începutul lunii mai un concurs internațional off-road, în zona Carierei Seini și pe dealurile împădurite, pe o perioadă de două zile. Este organizat de Asociația 4×4 Off-Road Seini, ajutată de pasionații sportului extrem din localitate. Are parteneri cluburi extreme băimărene consacrate, primăria, casa de cultură și CNIPT. Este susținut de sponsori și de multă dăruire, pasiune și dragoste, astfel se asistă an de an la succese seinene în organizarea și desfășurarea acestui sport extrem. Evenimentul se adresează atât posesorilor de autovehicule de teren nemodificate sau parțial modificate, cât şi echipajelor cu experienţă, cu maşini de teren pregătite special pentru acest gen de competiţii.
Competiţia se desfăşoară sub egida FRAS (Federaţia Română de Automobilism Sportiv) şi CNOR (Comisia Naţională de Off Road). Sufletul acestei competiții în organizare, stabilirea traseului, aplicații de ultimă generație pe smartphone cu harta, de GPS, timp, viteză etc. pentru fiecare concurent sunt Călin Rus, directorul de concurs, și președintele asociației, Dohi Zsolt. Concurenții, organizați pe echipaje (pilot și copilot) se întrec individual la categoriile Standard, Open-Extrem, și un Trial care se desfășoară de regulă duminica, a doua zi de concurs, cu aceleași categorii. Seara concurenții și tinerii se bucură de un After Party și un valoros schimb de experiență între participanți, în jurul ceaunelor. Concursul are caracter internațional, participă multe echipaje din județele Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bihor, Hunedoara, Ungaria, Austria șa. Duminica, după Trial are loc festivitatea de premiere, la toate categoriile, câștigătorii primind diplome, trofee, piese și diverse dotări pentru autoturisme, baie de șampanie, o puternică susținere și mediatizare.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI ȘI ZIUA OLIMPICĂ
În fiecare an, Orașul Seini dăruiește o zi specială copiilor seineni, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului precum și Ziua Olimpică. În ultimii ani, orașul Seini a devenit cunoscut pe plan național prin ineditul sărbătoririi. Se organizează cu acest prilej o impresionantă paradă a sportivilor seineni, de la care nu lipsesc elitele, bravii sportivi care ridică an de an prestigiul orașului prin extraordinarele lor performanțe. Sunt premiate excelențele la sporturile cu care s-a făcut cunoscut orașul, pe plan județean național și internațional: box, înot, fitness, Taekwondo, handbal, fotbal, majorete, tenis de câmp și off-road. Sunt premiate și cluburile sportive, antrenori, profesori coordonatori, organizatori ș.a.
Fiind și Ziua Olimpică, se arborează Steagul Olimpic, se citește mesajul olimpic, se intonează Imnului de Stat a României, Imnul Olimpic, și se organizează un cros competițional pe categorii de vârstă și alte concursuri atractive pentru copii.
Și ceea ce este cel mai important, sărbătoriții a parte de multe momente dulci, amenajări de standuri cu jucării, înghețată, tobogane, o răsplată binemeritată pentru bucuria și zâmbetul de copil.