Obiceiuri si traditii locale

dobasTradiţiile ocupă un loc foarte important în sufletul şi în viaţa acestui ţinut maramureşean, motiv pentru care aici se trăieşte intens fiecare sărbatoare fie ea laică sau religioasă. Aşadar, oamenii din Seini au ştiut să nu înstrăineze obiceiurile, nerenunţând total la tradiţiile şi obiceiurile maramureşene Zilele oraşului Seini reprezintă un festival de tradiţie din oraş, ce durează două zile, în care locuitorii se bucură de spectacole folclorice, competiţii sportive şi multe alte spectacole şi concursuri, pentru a sărbători apartenenţa lor la oraşul Seini.

Cele mai bine păstrate tradiţii din oraşul Seini sunt cele de iarnă, sărbătorile de iarnă reprezentând pentru locuitorii din Maramureş unele dintre cele mai importante evenimente ale anului.

Una dintre cele mai populare tradiţii de iarnă este Viflaimul, care este totodată, şi unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în vatra satelor din Seini. Viflaimul reprezintă un teatru folcloric religios jucat de cete de feciori (20-30 feciori), în care se prezintă momentul apariţiei magilor şi al păstorilor, cei care vestesc naşterea lui Iisus Hristos şi conflictul cu împăratul Irod. colindatori-copiiAcest obicei ţine din Ajunul Crăciunului până la ziua Sfântului Ioan Botezătorul şi presupune interpretarea unor personaje precum Fecioara Maria, Iosif, magi, Irod, de asemenea, un rol important în scenetă îl au cei patru draci în frunte cu şeful lor, Scaraoţchi, care poartă talăngi şi măşti populare, dracii şi măştile având origini foarte vechi, probabil din ritualuri precreştine.

La sfârşitul fiecărui an are loc „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă” unde jocul măştilor este considerat unul dintre cele mai vechi obiceiuri.

De Anul Nou dar şi de Bobotează, se fac măşti cu dimensiuni de până la 1 m , care se montează pe un suport de lemn, îmbracate cu haine vechi pe care se prind scrisori adresate către o fată sau un băiat ce întârzie să se căsătorească, textul, cu mult umor, stârnind hazul tuturor. Alte obiceiuri de iarnă sunt mersul cu colinda, în general, repertoriul include colinde specifice copiilor, grupurilor de fete şi feciori, precum şi bătrânilor. Unele din colinde sunt de inspiraţie religioasă, creştină, altele aduc în prezent rituri dispărute în negura vremurilor, dar care au rămas prin mesajul profund uman.

Jocul-mosilorDe asemenea, sunt de menţionat şi Capra, Ursul şi Moşii, manifestări folclorice ce presupun un grup de mascaţi ce are între 5-8 persoane, spectacolul fiind jucat şi de copii şi de adulţi, care la final sunt recompensaţii pentru reprezentaţie.

 

sursa foto: http://www.emaramures.ro/

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe co-finanţate de Uniunea Europeană vă invităm să viziţaţi www.fonduri-ue.ro
Translate »