Monumentul „Eminescu”

eminescu

Istoria acestui monument este strâns legată de numele generalului Georgescu Pion, care a fost comandantul Deviziei 20 a Infanteriei de la Tîrgu Mures și a condus lucrările de construire a liniei de fortificații „Carol II”, la Poarta Someșului din Seini. Generalul a condus „Planul Maramureș”, de apărare a graniței de nord a României împotriva nemților. Poarta Somesului era un punct strategic important, iar punctul de comandă al deviziei a fost instalat la Seini, pe Dealul Comja, la 650 m. altitudine. Pe lângă efortul militar depus, generalul Pion a manifestat vădite preocupări culturale printre care dorința de a construi o Biserică Ortodoxă din Seini, fundația existând amplasată undeva în parcul central din fața sediului Primăriei și construirea celui mai mare monument din țară, dedicat lui Mihai Eminescu.

In anul 1939, la comanda generalului Pion, Divizia 20 (formată din 20.000 de soldati), a plantat puieți de brazi pe Dealul Comja, scriind cu litere uriase, numele poetului, pe versantul de SV al vârfului Comja. Inscripția se putea vedea de către localnici sau trecători din gară, piața Seiniului și de pe traseul de cale ferată și rutier spre Satu Mare. Lungimea inscripției era de 116 m., iar lățimea de 32 de m. Mărimea unei litere a fost de 24/12 m., iar grosimea și distanta dintre litere de 4 m.

Plantația a suferit de-a lungul anilor mai multe deteriori provocate de vremea rea și incendiere, devenind de nereabilitat. În anul 1969 plantația a fost reamenajată prin replantare către de ing. Nicolae Crajnic și pădurarii de la Ocolul Silvic Tăuții Măgherăuș, după originalul creat de Pion.

În anul 1996, o comisie formată din subprefectul vremii, Gheorghe Achim, col. Augustin Moldovan, ing. Vasile Mureșan Ioan Simon ș.a. a constatat că plantația este compromisă din nou, fie din cauza vremii, fie prin întrepăndurea crengilor, formându-se o pădure, fără elementele inscripționării „Eminescu”. Din circa 1200 de puieți de molid a fost refăcută noua plantație, participând la efectuarea ei militari din Baia Mare precum și pădurari de la Ocolul din Tăuți.

Din păcate acest monument la ora actuală este compromis din nou, lipsesc mulți molizi din corpul de litere rămase, vegetația formată pe căi naturale din apropierea sa acoperă urmele inscripției. Monumentul viu nu mai poate fi reabilitat, fiind necesară o replantare.

Existența acestui monument, loc de aleasă atracție turistică, fiind organizate excursii anuale în ianuarie de personalități ale vieții culturale, asociații de drumeții, ONG-uri, media ș.a. maramureșene, sătmărene și din țară, dar și vara, când la umbra plantației se poate admira panorama Țării Oașului, este foarte importantă pentru această zonă, fiind marcată turidtic. Constituie un loc de meditație, un omagiu unic pentru poetul Eminescu, dar și de agrement și drumeție, care impune alcătuirea unui proiect nou de plantație, în parteneriat.

Program vizitare

Luni – Duminica  : 07.00 – 20.00

You may also like...

1 Response

  1. august 23, 2017

    […] Comja in vremuri (mai) bune […]

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe co-finanţate de Uniunea Europeană vă invităm să viziţaţi www.fonduri-ue.ro
Translate »