Mănăstirea Moisei

 

Mănăstirea Moisei este o mănăstire ortodoxă, din România, situată în comuna Moiseijudețul Maramureș.

 

Așezare

Mănăstirea Moisei, cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), este așezată pe un platou însorit, deasupra satului Moisei, înconjurată de culmile dealurilor, la poalele muntelui Pietrosu Rodnei (2303 m), între orașele Borșala 10 km și Vișeu de Sus la 7 km, pe șoseaua națională ce leagă Sighetu Marmației de Bucovina prin pasul Prislop, iar prin pasul Șetref de Bistrița-Năsăud și Ardeal.

Istoric

Localitatea Moisei a făcut parte din domeniul lui Bogdan, voievod al Maramureșului, domn întemeietor al Moldoveiindependente și al dinastiei Mușatinilor. În pădurile Moiseiului s-au nevoit călugări încă de prin secolul al XV-lea. Însecolul al XVI-lea a luat ființă o modestă sihăstrie din care a evoluat Mănăstirea Moisei, așa cum s-au petrecut lucrurile cu multe mănăstiri de pe pământul românesc. În 1599, călugării de aici au ridicat biserica veche, care se păstrează și astăzi. Dintre călugării de atunci se păstrează numai numele unuia, monahul Iosif, scris pe o bârnă de pe pereții bisericii vechi. Pentru a feri mănăstirea de influențe străine sau de acapararea de către alte culte, călugării au pus-o sub ocrotirea puternicei mănăstiri a Sfântului Ștefan cel Mare de la Putna, ca metoc al acesteia timp de aproape 100 de ani.

Mănăstirea a fost înzestrată de boierii din Moisei cu întinse terenuri, mai ales cu păduri. Călugării de aici, prin vrednicia lor, s-au făcut cunoscuți peste hotareleMaramureșului, astfel încât la 15 august 1672, de hramul mănăstirii, la invitația lor, a venit de a sfințit biserica mănăstirii, însuși Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care deținea atunci și demnitatea de Episcop al Maramureșului. Târnosirea s-a desfășurat cu o deosebită solemnitate, Ierarhul fiind însoțit de un mărit sobor de preoți și călugări, între care reprezentanți ai Mănăstirii Putna și în prezența unei imense mulțimi de credincioși din tot Maramureșul și nu numai.

La această mănăstire, în 1690, a ținut sobor Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, pe atunci Episcop al Maramureșului. Mănăstirea Moisei a fost reședință episcopală în ultima perioadă a păstoririi Episcopului Serafim de Petrova și la începutul păstoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici, care a mutat-o apoi la Mănăstirea Uglea.

Detaliu iconostas biserica veche

La Mănăstirea Moisei a funcționat o școală, unde tinerii învățau carte. Aici a fost și o școală de pictură, unde uniicălugări talentați pictau icoane iar alții au devenit pictori de biserici. La această mănăstire se inițiau viitorii preoți și cântăreți bisericești.

Biserica mare

Biserica mare (interior)

Poarta de intrare

Corpul administrativ și chiliile

Structura mănăstirii

Biserica veche construită în 1599 și sfințită în 1672 de către Sfântul Ierah Sava Brancovici, a fost restaurată în anul 2011, în prezent lucrându-se la proiectul de restaurare a picturii din interiorul acesteia.

Biserica mare a fost zidită în 1911 de către Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla. A fost repictată în 1982 și resfințită în 1986 de către Înalt Preasfințitul Teofil Herineanu.

Poarta de intrare și zidul de piatră, ce împrejmuiește incinta, au fost construite în 20082011.

Altarul de vară, construit în stil maramureșean deservește pentru slujirea în sobor la Hramuri, când curtea mănăstirii devine neîncăpătoare pentru zecile de mii de credincioși.

You may also like...

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe co-finanţate de Uniunea Europeană vă invităm să viziţaţi www.fonduri-ue.ro
Translate »