Ciocota de pe Boci 2018 – 10.04.2018

CIOCOTA DE LA GURA BOCIULUI

 

La Seini, de sărbătoarea Sfintelor Paști se păstrează o datină, o veche tradiție care are loc în duminica sărbătorii, după degustarea bucatelor tradiționale ale Praznicului, sfințiteîn coșarca de nuiele, acoperită cu ștergar, din care nu lipsesc ouă roșii, șuncă, miel umplut, dar și alte rețete delicioase de umpluturi, cârnați pască, cozonac, vin, sare ș.a. Jocul în sine, constă într-un concurs de spart ouă roșii, care la început era exclusiv cu participare masculină, tineri și bărbați, cu timpul fiind acceptați și copii și fete.  La eveniment, pe lângă seineni, veneau amatori în număr mare şi de peste Someş, chiar și de la Lipău, dar și din Ilba, Cicîrlău, Hăndal, Racșa, Orașu Nou ș.a.

Strada Boci este un drum care urcă de la o bifurcaţie paralel cu E 58, spre Baia Mare. Locuitorii străzii,„Bocenii” sunt foarte uniţi şi mândre gazde ale obiceiului care se apropie probabil de centenar. Sâmbăta fac curățenie în ogradă, trotuar și șanțuri, văruiesc șoseaua marcând limita benzilor de circulaţie, bordura de la margine, ba mai mult, câteodatăau inscripţionat o limitare de viteză de 30 km. Ici colo câte o săgeată zveltă şi dreaptă după bidineaua fiecăruia indică celor interesaţi direcţia spre vărful dealului, la fosta replică din lemn de 6 m. a Coloanei lui Brâncuşi. În marea majoritate a caselor, coptăturile sunt gata, femeile mai vopsesc ouăle și se ocupă de ultimele detalii.

În jurul orei 10, se ciocnesc primele ouă roși, cu acelaşi ritual de rostire a Invierii lui Isus, aplecarea capului atât al învingătorului cât şi al celui cu oul spart oferit primului şi strângerea mâinilor. „Legea” neschimbată obligă competitorii să utilizeze numai ouă produse de păsări de curte, inclusiv cele de bibilică, aflat ca si arsenal secret în buzunarul fiecăruia. Ouăle se ciocnesc fie printr-o mişcare fermă, fie prin tatonare, cu mişcări fine, căutând partea slabă a vârfului de ou. Cei mai vechi participanți își aduc aminte că la acest concurs, mulți veneau cu ștrafurile pline de ouă, de regulă vopsite în coji de ceapă, care dau un pigment natural şi nu deteriorează coaja oului. Captura era firește pe măsură. Jocul, o bucurie de a fi împreună, se încheie aproape de ora 14, când se merge la Vecernie.

Comuna Rus din Sălaj a transformat această tradiție în sărbătoare cu ecouri naționale și internaționale.

Dintre veteranii jocului seinean, mulți doar pomeniți din păcate, se numără Ştefan Crăciun cel care a participat peste 60 de ani şi care cinci ani consecutiv a venit cu ştraful plin de ouă roşii, Gheorghe Rusz, (circa 35 de ani de „Ciocotă”), Mircea Hebe, Gabriel Sturz, Ghiță Ruștiuc, Vasile Bud, Vasile Comșa, Mircea Lazu, Dumitru Uifalusi, Daniel Rus, familia Firisar, fam Mădăian, preoți și alții.

În ultimii ani, un fapt îmbucurător este că la „Ciocota de la Gura Bociului” participă foarte mulți tineri și copiii, invitați de-ai seinenilor din alte meleaguri, chiar și din alte țări, ceea ce înseamnă că datina se va păstra în continuare.

Material realizat de Dan Skorka.

 

You may also like...

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe co-finanţate de Uniunea Europeană vă invităm să viziţaţi www.fonduri-ue.ro
Translate »